
Hittestress bij (huis)dieren: signalen, gevaren en hoe je het voorkomt
Zodra de temperaturen stijgen, genieten veel mensen van het warme zomerweer. Voor huisdieren is dit helaas vaak een stuk minder prettig. In tegenstelling tot mensen kunnen dieren hun warmte niet goed kwijt, waardoor ze sneller last krijgen van oververhitting ofwel hittestress. Dit kan serieuze gevolgen hebben voor hun gezondheid. Gelukkig zijn er genoeg manieren om deze risico’s te beperken. In dit blog leggen we uit wat hittestress precies is, hoe je het herkent en vooral hoe je het voorkomt.
Wat is hittestress bij dieren?
Hittestress ontstaat wanneer een dier zijn lichaamswarmte niet voldoende kwijt kan door hoge buitentemperaturen en luchtvochtigheid. In tegenstelling tot mensen kunnen de meeste dieren, zoals honden en katten, niet zweten via hun huid. Hun lichaam moet op andere manieren proberen af te koelen, bijvoorbeeld door te hijgen of via de voetzolen. Wanneer dit onvoldoende effect heeft, kan de lichaamstemperatuur gevaarlijk stijgen.
Door oververhitting raakt het lichaam uit balans. Symptomen van hittestress zijn onder andere:
Snelle en oppervlakkige ademhaling
Overmatig hijgen
Sloomheid of lusteloosheid
Warm aanvoelen van de vacht of huid
Diarree of braken
Spierkrampen
Desoriëntatie of flauwvallen
In ernstige gevallen kan het dier in shock raken of blijvende schade aan de organen oplopen.
Eerste hulp bij oververhitting
Het is van groot belang om hittestress vroegtijdig te herkennen en snel in te grijpen. Ziet een eigenaar dat zijn dier symptomen van oververhitting vertoont? Dan is dit wat je moet adviseren:
Verplaats het dier direct naar een koele, schaduwrijke plek.
Laat het dier rustig drinken, bij voorkeur koel maar niet ijskoud water.
Maak het dier nat met lauw water. Denk aan poten, buik en hals. Dit helpt om de warmte sneller af te voeren.
Gebruik eventueel koelproducten, zoals cold packs (gewikkeld in een doek) of speciale koelmatten. Bijvoorbeeld koud kompres instant coldpack Ratiomed.
Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts. In het geval van shock of bewusteloosheid is direct professionele hulp noodzakelijk.
Zo voorkom je hittestress bij huisdieren
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Door preventief maatregelen te nemen, help je dieren koel en gezond te houden tijdens warme dagen. Hieronder een aantal praktische adviezen:
1. Zorg voor voldoende schaduw en ventilatie
Laat dieren, zoals honden en katten, niet in direct zonlicht liggen en zorg voor frisse luchtstroming, zowel binnen als buiten. Zet bijvoorbeeld een ventilator aan in huis (maar laat het dier er niet direct voor liggen) of creëer een schaduwplek in de tuin.
2. Bied constant vers en koel drinkwater aan
Vers water is van belang om het lichaamstemperatuur op peil te houden. Tip: een extra waterbak neerzetten op meerdere plekken in huis of tuin.
3. Gebruik verkoelende hulpmiddelen
Zorg voor diverse koelproducten voor dieren, zoals:
Koelmatten en koelvesten voor honden
Vernevelingssystemen voor paardenstallen
Cold packs of bevroren flessen (let op: altijd met een doek eromheen)
Let er bij huisdieren op dat ze niet op het materiaal kauwen of het kapotmaken.
4. Vermijd inspanning tijdens warme uren
Laat honden bijvoorbeeld alleen 's ochtends vroeg of later op de avond uit. Vermijd fietsen of intensief spelen als het boven de 20°C is.
5. Laat nooit een dier achter in de auto
Zelfs met het raam op een kier kan de temperatuur in een auto in enkele minuten oplopen tot levensgevaarlijke waarden. Dit is helaas elk jaar nog een oorzaak van sterfte door hittestress.
Advies op maat voor jouw klanten
Als dierenarts of assistente kun jij het verschil maken door diereigenaren goed te informeren over hittestress. Deel praktische tips in de kliniek, op social media of in nieuwsbrieven. Naast hittestress hebben we ook een blog geschreven over stress bij de dierenarts. Deze lees je hier.
Vragen? Wij staan voor je klaar
Wil je meer weten over het herkennen en voorkomen van hittestress of ben je op zoek naar specifieke verkoelingsoplossingen? Neem gerust contact op met onze accountmanagers of bekijk onze website.
Samen zorgen we voor een veilige en comfortabele zomer voor alle huisdieren.