Stress bij huisdieren tijdens dierenartsbezoek
Er zijn verschillende situaties die voor huisdieren stressvol kunnen zijn. De situatie die wij in deze blog gaan uitlichten is een bezoek aan de dierenarts. Een bezoek aan de dierenarts is namelijk voor veel huisdieren een angstige ervaring. Het onbekende en de aanwezigheid van vreemden kunnen ervoor zorgen dat huisdieren tijdens het bezoek angst en stress ervaren. Dit is niet alleen onprettig voor het dier, maar ook voor de eigenaar van het dier en dierenarts. In deze blog vertellen wij je o.a. hoe je stress bij huisdieren kan herkennen en wat jij als dierenarts of eigenaar kan doen om de stress te verminderen.
Hoe herken je stress bij huisdieren?
Huisdieren geven via verschillende fysieke en gedragsmatige signalen aan dat ze stress ervaren. Hieronder vind je een paar signalen:
-
Veranderingen in lichaamshouding: Een hond of kat kan zijn oren laten hangen, zijn staart tussen de benen stoppen of zijn lichaam onder spanning houden.
-
Veranderingen in eetgewoonten: Een huisdier kan minder eten of zijn voedsel weigeren.
-
Verhoogde activiteit: Een hond, kat of konijn kan onrustig worden of veel bewegen.
-
Meer huilen of blaffen: Door de stress kan een hond meer huilen of blaffen.
-
Veranderingen in sociale interactie: Een huisdier kan zich afzonderen of agressiever worden tegenover andere dieren of mensen.
Houd er rekening mee dat sommige van deze signalen ook kunnen wijzen op andere medische aandoeningen. Daarom is het altijd het beste om een dierenarts te raadplegen als je je zorgen maakt over de gezondheid van je huisdier.
De effecten van stress op huisdieren
Stress kan negatieve effecten hebben op de gezondheid en het welzijn van huisdieren. Hieronder vind je een aantal mogelijke gevolgen van stress bij huisdieren:
-
Verstoring van het immuunsysteem: Stress kan het immuunsysteem van huisdieren verstoren. Hierdoor zijn ze vatbaarder voor ziekten.
-
Hart- en vaatziekten: Langdurige stress kan de bloeddruk verhogen en de hartslag versnellen. Hierdoor lopen honden en katten een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
-
Darmproblemen: Stress kan diarree, misselijkheid en verstoring van de darmflora veroorzaken.
-
Slaapstoornissen: Door de stress kunnen honden of katten moeite hebben om in slaap te vallen of veelvuldig wakker te worden.
-
Agressie en angst: Stress kan leiden tot veranderingen in gedrag, waaronder agressie en angst.
-
Gewichtsverlies: Stress kan ervoor zorgen dat huisdieren minder eetlust hebben, wat kan leiden tot gewichtsverlies.
Het is daarom enorm belangrijk om stress bij huisdieren zo veel mogelijk te voorkomen. Hoe je dit kan doen? Dat leggen we hieronder uit.
Wat kan je als dierenarts doen om stress bij huisdieren te verminderen?
Er zijn verschillende manieren waarop je als dierenarts stress bij huisdieren (patiënten) kunt verminderen. Hieronder lichten wij ze uit.
Creëren van een rustige omgeving
Het is als dierenarts belangrijk om een rustige en ontspannen omgeving te creëren voor je patiënten. Dit kan je onder andere doen door geruststellende geluiden af te spelen. Denk aan klassieke muziek of natuurgeluiden. Daarnaast kan het helpen om de wachtruimte en behandelkamers rustig en aangenaam in te richten.
Geven van geruststelling
Als je merkt dat het dier stress ervaart kan je hem op verschillende manieren geruststellen. Je kan proberen om rustig tegen het dier te praten zodat hij langzaam aan je aanwezigheid went. Je kan het dier ook geruststellen door hem aan te raken en met hem te knuffelen voordat je begint aan je onderzoek.
Werken met vertrouwde medewerkers
Het is belangrijk om zoveel mogelijk dezelfde medewerkers in je team te houden zodat de patiënt vertrouwd raakt met de personen en omgeving.
Informeer de eigenaar
Geef de eigenaar voorlichting over hoe hij of zij thuis het huisdier kan laten wennen aan een dierenartsbezoek. Hierdoor is de kans kleiner dat het dier op de dag zelf stress zal ervaren. Lees hieronder verder om erachter te komen welke tips je het baasje mee kan geven.
Wat kan je als baasje doen om stress bij huisdieren te verminderen?
Als baasje zijn er meerdere manieren die je uit kan proberen om de stress bij jouw hond, kat of konijn tijdens een dierenartsbezoek te verminderen. Hieronder vind je verschillende acties die je kan ondernemen.
Wacht met je huisdier buiten de deur
Je kunt veel stress voorkomen door met je huisdier niet in de wachtkamer, maar bijvoorbeeld buiten de praktijk te wachten. Geef dit bij de paraveterinair aan zodat hij/zij jullie erbij kan halen wanneer jullie aan de beurt zijn.
Oefen thuis
Laat je hond, kat of konijn op een rustige manier wennen aan de handelingen die tijdens een bezoek aan de dierenarts gaan plaatsvinden. Laat hem bijvoorbeeld alvast wennen aan: aanraken, onderzoeken en pillen geven.
Maak positieve associaties
Geef je huisdier positieve ervaringen tijdens een dierenartsbezoek door hem te belonen met lekkernijen en aandacht na afloop.
Maak het vertrouwd
Zorg ervoor dat je huisdier zich op zijn gemak voelt door bijvoorbeeld een vertrouwde deken of speeltje mee te nemen naar het dierenartsbezoek.
Geef rust
Zorg ervoor dat je hond, kat of konijn voldoende rust heeft vóór en ná het bezoek aan de dierenarts. Dit kan helpen om de stress te verminderen.
Wij hopen dat deze tips je gaan helpen met het verminderen van stress bij huisdieren tijdens een dierenartsbezoek. Graag benadrukken we dat elk huisdier anders is. Wat voor de ene werkt, hoeft niet voor de andere te werken. Daarom raden wij je aan om bij elk huisdier te kijken wat het beste werkt.
Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen over stress bij huisdieren of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact op met jouw rayonmanager of met onze klantenservice via 0570 87 02 95 of info@fvdvoorenveterinair.nl.