Infectiepreventie en sterilisatie in de dierenkliniek

Infectiepreventie en sterilisatie in de dierenkliniek

Infectiepreventie en sterilisatie zijn cruciale aspecten binnen elke dierenkliniek. Het handhaven van een strikte hygiëne vermindert het risico op postoperatieve complicaties en infecties bij zowel de dieren als personeel. In deze blog delen we tips zodat jij de infectiepreventie en sterilisatieprotocollen van jouw dierenkliniek kan optimaliseren. 

1. Ontwikkel en implementeer strikte sterilisatieprotocollen 

Elke dierenkliniek moet duidelijke protocollen hebben voor het reinigen, desinfecteren en steriliseren van medische instrumenten. Het gebruik van autoclaven is hierbij onmisbaar, aangezien ze micro-organismen, waaronder bacteriën en schimmels, op effectieve wijze doden door middel van hoge temperatuur en druk. 

Tip: Investeer in kwalitatieve autoclaven en zorg ervoor dat het personeel getraind is in het correct gebruik ervan. Regelmatige controle en onderhoud van deze apparaten is essentieel om hun effectiviteit te waarborgen. De autoclaven in ons assortiment zijn effectief, voldoen aan alle hygiënische normen en worden gratis in jouw kliniek geïnstalleerd. 

2. Gebruik van wegwerpmateriaal om kruisbesmetting te voorkomen 

Een andere belangrijke factor in infectiepreventie is het gebruik van wegwerpmaterialen, zoals handschoenen, mondmaskers en injectiespuiten. Dit minimaliseert het risico op kruisbesmetting. Voor klinieken kan het een uitdaging zijn om een balans te vinden tussen duurzaamheid en het gebruik van disposables. Voor veel toepassingen blijven wegwerpartikelen de beste optie om infecties te voorkomen. 

Tip: Zorg ervoor dat je altijd voldoende voorraad hebt van essentiële disposables zoals handschoenen en injectienaalden. Overweeg milieuvriendelijke, biologisch afbreekbare opties voor wegwerpartikelen om duurzaamheid te integreren in infectiepreventie. Liever eerst advies ontvangen? Neem contact met ons op, wij helpen je graag verder. 

3. Reiniging van de behandelkamer en operatiekamers 

Grondige reiniging van alle behandelruimten is noodzakelijk om bacteriën en andere pathogenen op oppervlakken te elimineren. Dagelijkse reiniging en desinfectie van alle oppervlakken die in contact komen met patiënten of medewerkers moet standaard zijn. 

Tip: Gebruik desinfectiemiddelen die effectief zijn tegen een breed scala aan micro-organismen en zorg ervoor dat het personeel op de hoogte is van de juiste inwerktijd en toepassingen. Overweeg desinfectiemiddelen die snel werken en geen residu achterlaten, waardoor de ruimtes snel weer beschikbaar zijn voor nieuwe patiënten. Wij geven je hierin graag persoonlijk advies zodat je de beste schoonmaakproducten kiest voor jouw dierenkliniek. 

4. Persoonlijke bescherming van personeel 

Naast het steriliseren van instrumenten en ruimtes, is het van cruciaal belang dat dierenartsen en paraveterinairs/dierenartsassistenten persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) gebruiken om zichzelf en de patiënten te beschermen. Handschoenen, mondmaskers, schorten en gezichtsbescherming moeten altijd worden gedragen bij ingrepen of wanneer er kans is op blootstelling aan bloed of andere lichaamsvloeistoffen. 

Tip: Train personeel in het juiste gebruik en de correcte volgorde van aan- en uittrekken van beschermingsmiddelen om besmetting te voorkomen. Zorg voor voldoende voorraad van PBM’s om elk personeelslid goed te beschermen. 

5. Hygiëne van personeel 

Handhygiëne is een van de meest eenvoudige en effectieve methoden om de verspreiding van infecties tegen te gaan. Dierenklinieken zouden streng moeten toezien op het regelmatig wassen en desinfecteren van handen, vooral bij contact met dieren, materialen of oppervlakken die met patiënten in aanraking zijn geweest. 

Tip: Plaats op strategische plekken in de kliniek handdesinfectiestations, zowel voor personeel als voor klanten. Zorg ervoor dat personeel zich bewust is van de vijf momenten voor handhygiëne: vóór patiëntencontact, na patiëntencontact, na blootstelling aan lichaamsvloeistoffen, na contact met de omgeving van de patiënt, en vóór het uitvoeren van aseptische handelingen. Kies voor handdesinfectiemiddelen die zacht zijn voor de huid en hydraterende bestanddelen bevatten om uitdroging door veelvuldig gebruik te voorkomen. 

6. Wondverzorging en postoperatieve infectiepreventie 

Na een operatie is het essentieel om goede wondverzorgingsprotocollen te volgen om postoperatieve infecties te voorkomen. Niet alleen het regelmatig verschonen van verbanden, maar ook het monitoren van de wond op tekenen van infectie zoals roodheid, zwelling of pusvorming. 

Tip: Bied duidelijke instructies aan huisdiereigenaren over hoe ze de wond van hun huisdier thuis moeten verzorgen, inclusief het belang van hygiëne tijdens wondbehandeling. Als dierenkliniek kan je postoperatieve wondverzorgingskits aanbieden met steriele verbanden, ontsmettingsmiddelen en gedetailleerde instructies. 

Infectiepreventie en sterilisatie zijn onmisbaar voor een veilige en effectieve dierenkliniek. Door te investeren in kwalitatieve apparatuur, wegwerpmaterialen, en strikte hygiëneprotocollen, kan je als kliniek de risico’s voor de dieren en het personeel minimaliseren. Als veterinaire groothandel ondersteunen wij je graag door producten te bieden die hieraan kunnen bijdragen.

| Gepubliceerd op: 19 september | Terug
Bel mij terug
{{error}}