Hoe recycle je afval in de dierenkliniek

Hoe recycle je afval in de dierenkliniek

Afvalbeheer is een cruciaal aspect van het runnen van een dierenkliniek. Veelgebruikte artikelen zoals afdekdoeken, handschoenen, naalden en onderleggers moeten op de juiste manier worden gerecycled om je impact op het milieu te minimaliseren en de veiligheid te waarborgen. In deze blog geven we gedetailleerde instructies over hoe je verschillende soorten afval kunt scheiden en in welke bak ze horen.

Afdekdoeken recyclen

Afdekdoeken worden vaak gebruikt tijdens operaties en behandelingen in een dierenkliniek. Ze kunnen gemaakt zijn van katoen of synthetische materialen.

 • Katoenen afdekdoeken: Als deze schoon zijn, kunnen ze gewassen en hergebruikt worden. Zijn ze bevuild met niet-geïnfecteerd materiaal, dan kunnen ze in de textielbak voor recycling.
 • Synthetische afdekdoeken: Bevuilde synthetische afdekdoeken moeten in de restafvalbak, tenzij ze in contact zijn geweest met gevaarlijke stoffen, in welk geval ze in de medische afvalbak horen.

Handschoenen afvoeren

Handschoenen zijn meestal gemaakt van latex, nitril of vinyl en worden in grote hoeveelheden gebruikt in dierenklinieken.

 • Schone handschoenen: Deze kunnen in de plastic afvalbak als ze niet zijn verontreinigd.
 • Bevuilde handschoenen: Handschoenen die in contact zijn geweest met lichaamsvloeistoffen of chemicaliën moeten in de medische afvalbak.

Veilige afvoer van naalden

Naalden vallen onder scherp afval en vereisen een zorgvuldige afvoer.

 • Naalden en andere scherpe instrumenten: Deze moeten altijd in een speciaal daarvoor bestemde naaldencontainer (sharps container). Als de container vol is, wordt deze opgehaald door een gespecialiseerd afvalverwerkingsbedrijf.

Onderleggers recyclen

Onderleggers worden gebruikt om oppervlakken te beschermen tegen vocht en vuil.

 • Papieren onderleggers: Als ze schoon zijn, kunnen ze in de papierbak. Bevuilde papieren onderleggers moeten in de restafvalbak, tenzij ze besmet zijn met gevaarlijk afval, dan horen ze in de medische afvalbak.
 • Plastic onderleggers: Schone plastic onderleggers kunnen in de plastic afvalbak, terwijl bevuilde exemplaren in de medische afvalbak thuishoren.

Spuiten recyclen

Spuiten worden vaak gebruikt in de dierenkliniek voor medicatietoediening.

 • Schone plastic spuiten zonder naald kunnen in de plastic afvalbak. Spuiten met naalden moeten in de naaldencontainer.
 • Bevuilde spuiten: Spuiten die zijn gebruikt, moeten in de medische afvalbak.

Verbandmaterialen recyclen

Verbandmaterialen zoals gaasjes en pleisters worden vaak gebruikt in dierenklinieken.

 • Schone verbandmaterialen: Als ze niet bevuild zijn, kunnen sommige in de textielbak of plastic afvalbak, afhankelijk van het materiaal.
 • Bevuilde verbandmaterialen: Deze moeten altijd in de medische afvalbak.

Door deze richtlijnen te volgen, kan je dierenkliniek niet alleen bijdragen aan een schonere en veiligere omgeving, maar ook kosten besparen op afvalverwerking. Heb je nog vragen over afvalbeheer in jouw dierenkliniek? Onze accountmanagers staan klaar om je te helpen met advies op maat. Neem gerust contact met ons op! Mocht je op de hoogte willen blijven van de laatste ontwikkelingen en nieuwtjes, volg ons dan op Facebook, Instagram en LinkedIn.

Gepubliceerd op: 06 juni | Terug
Bel mij terug
{{error}}