Week van de Teek

Week van de Teek

Van 19 t/m 23 april is het eindelijk zover, de week van de teek begint weer! Met het “tekenseizoen” in volle gang, geven we graag wat extra aandacht aan teken en welke gevaren deze vormen voor huisdieren. Honden en katten kunnen hier bijvoorbeeld veel last van krijgen en nare ziektes oplopen. Vandaar dat we je in dit blog een voorlichting geven over teken, de risico’s van tekenbeten en het voorkomen hiervan.

Wat zijn teken?

Teken zijn kleine parasieten, en lijken ook wel op kleine spinnetjes, die voor veel problemen kunnen zorgen bij mensen en dieren. De parasieten worden actief als de temperatuur boven de 7 graden Celsius komt. Teken hebben bloed nodig als voedingsbron en gebruiken graag mensen en dieren als gastheer voor hun dorst. Een teek is erg klein en vaak maar enkele millimeters groot, maar wanneer deze volgezogen is kan deze tot wel één centimeter groot worden. De kleine spinnetjes zijn onopvallend en kunnen ongemerkt uren of zelfs dagen op de huid zitten. Teken bijten zich vast in de huid en dit is, door een verdovende stof in het speeksel, niet voelbaar. De teek zal niet eerder loslaten totdat deze klaar is met het volzuigen met bloed.

Teken zijn te herkennen als een zwart puntje op de huid, kunnen opzwellen tot de grootte van een erwt en bevinden zich meestal op warme plekken. Bij katten en honden zal dit met name op de kop, hals of in de huidplooien zijn. De parasieten klimmen vaak vanuit hoog gras, struiken of dode bladeren op de gastheer. Dit kan al snel gebeuren wanneer een huisdier door het gras loopt of door struiken snuffelt. Teken zijn gevaarlijk omdat deze verschillende ziektes kunnen overbrengen.

Welke ziektes kunnen teken overbrengen?

Een veel voorkomend probleem na een tekenbeet is de overdraging van verschillende (levens)gevaarlijke ziektes. De meest voorkomende ziekte is de ziekte van Lyme. Daarnaast is er ook kans op babesia, oftewel tekenkoorts, ehrichiose en tekenverlamming. Symptomen bij deze ziektes zijn vooral koorts, lusteloosheid, kreupelheid en bloedarmoede. De symptomen kunnen dagen, weken of zelfs maanden na de tekenbeet voorkomen. Het is dan ook van belang om meteen in te grijpen wanneer teken of eventuele ziekteverschijnselen worden vernomen. Hoe sneller een teek wordt verwijderd, hoe kleiner de kans is dat ziekteverwekkers worden overgedragen.

Het verwijderen en voorkomen van een teek

Het is dus erg belangrijk om teken zo veel mogelijk te voorkomen en, wanneer dit niet lukt, ze zo snel mogelijk te verwijderen om ziektes te voorkomen. Wanneer je een teek wilt verwijderen is het belangrijk om hier een speciaal tekenhaakje of tekentang voor te gebruiken, zo loop je veel minder risico om de teek te irriteren en te voorkomen dat deze extra speeksel produceert. Ook kan een geïrriteerde teek zijn maaginhoud, met hierin mogelijk ziekteverwekkers die het lichaam van een dier zullen besmetten, gaan opbraken. De beste manier om een teek te verwijderen, is om deze bij het kopstuk zo dicht mogelijk bij de huid beet te pakken en eruit te trekken. Hierna kan de bijtwond worden gedesinfecteerd met alcohol of jodium.

Het voorkomen van teken is natuurlijk beter dan het genezen van een tekenbeet. Daarom is het belangrijk dat dieren regelmatig worden gecheckt op de aanwezigheid van teken. Een teek is inactief in de eerste 24 uur, wanneer je er snel bij bent worden ziektes zo goed mogelijk voorkomen. De schade van teken wordt dus vooral beperkt wanneer ze snel van het dier verwijderd worden. Tegenwoordig zijn er ook tekenwerende middelen als een halsband, tekendruppels of een vaccinatie waarmee antistoffen voor de teek worden aangemaakt.

Meer weten over teken? Neem contact op met jouw rayonmanager, of met onze Customer Service, via 0570 – 87 02 95 of info@fvdvoorenveterinair.nl.  

Gepubliceerd op: 06 april | Terug
Bel mij terug
{{error}}