Innovaties en ontwikkelingen in de veterinaire branche voor 2023

Innovaties en ontwikkelingen in de veterinaire branche voor 2023

De veterinaire wereld staat nooit stil en blijft voortdurend innoveren met nieuwe ontwikkelingen. In deze blog willen we je graag op de hoogte brengen van enkele innovaties, zoals het gebruik van honing voor wondzorg, huidlijm voor hechtingen en de groeiende focus op duurzamere producten. Benieuwd naar de ontwikkelingen in de veterinaire wereld? Lees dan gauw verder.

Wondzorg met honing

Honing is de laatste jaren steeds populairder geworden in de veterinaire wereld vanwege de vele voordelen die het biedt bij wondzorg. Het is vooral geschikt voor oppervlakkige, chronische of acute wonden die vaak moeilijk te genezen zijn.

Wat maakt honing ideaal voor wondzorg?

Honing heeft van nature antibacteriële eigenschappen, waardoor het kan helpen bij het bestrijden van infecties die vaak voorkomen bij wonden. De enzymen in honing stimuleren ook de wondgenezing en verminderen ontstekingen. Ideaal voor dieren met wonden die langdurige verzorging vereisen.

Een ander voordeel van honing is dat het een vochtige omgeving rondom de wond creëert. Dit versnelt het genezingsproces, omdat een vochtige omgeving de groei van nieuwe cellen stimuleert en voorkomt dat korsten ontstaan die het genezingsproces kunnen vertragen. Bovendien helpt de plakkerige textuur van honing bij het vormen van een beschermende barrière tegen externe invloeden, zoals bacteriën en vuil. Benieuwd naar welke artikelen wij in ons assortiment hebben die honing bevatten? Bekijk dan ons assortiment L-Mesitran.

Hechten met huidlijm

Vroeger werden hechtingen in dierenartspraktijken vaak uitgevoerd met behulp van naald en draad. Hoewel dit een effectieve methode is, zijn er enkele nadelen, zoals een verdoving, het risico op infecties en de tijd die een dier nodig heeft om van de hechtingen te genezen. Een opkomende technologie is het gebruik van huidlijm voor het sluiten van wonden.

Wat is huidlijm?

Huidlijm is een medische lijm die de randen van een wond bij elkaar houdt, waardoor hechtingen overbodig worden. Het is een snel en eenvoudig alternatief dat verschillende voordelen biedt; het gebruik van huidlijm kan de herstelperiode versnellen, het risico op infecties verminderen en het comfort voor het dier vergroten. Het wordt vooral gebruikt bij oppervlakkige wonden van 1 t/m 5 cm. Meer weten over huidlijm? Lees dan hier verder.

Het belang van duurzaamheid

Naast deze medische ontwikkelingen is er in de veterinaire wereld ook een groeiende focus op duurzaamheid. Een belangrijk aspect van duurzaamheid is het verminderen van het gebruik van grondstoffen. Fabrikanten streven ernaar om duurzamere verpakkingsmaterialen te gebruiken, zoals recyclebare of biologisch afbreekbare verpakkingen. Ook wordt het voor dierenartspraktijken steeds belangrijker om je afval te minimaliseren. Je ziet daarom steeds meer navulbare verpakkingen, zodat je de verpakkingen kunt hergebruiken in plaats van ze weg te gooien na gebruik. Ook zetten praktijken zich in om het pand te verduurzamen door bijvoorbeeld het energieverbruik te verminderen. Dit kan onder andere aan de hand van efficiëntere apparatuur en duurzame verlichting.

Kom in onze blog over het verduurzamen van een dierenartspraktijk meer te weten over wat jij kan doen om jouw praktijk te verduurzamen.

Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van deze nieuwe ontwikkelingen en te kijken of ze relevant zijn voor jouw praktijk. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder.

Gepubliceerd op: 03 juli | Terug
Bel mij terug
{{error}}