Huidlijm

Huidlijm

Om wonden te sluiten kan er gebruik gemaakt worden van diverse manieren, waaronder huidlijm. Huidlijm heeft veel voordelen en wordt steeds vaker toegepast. Lees verder voor meer informatie over huidlijm en de huidlijmen die wij verkopen.

Wat is huidlijm

Huidlijm wordt gebruikt voor wondsluiting. Het is voornamelijk bedoeld voor wonden van 1 t/m 5 centimeter en is een alternatief voor hechten met hechtdraad. Daarnaast kan huidlijm ook toegepast worden in combinatie met hechtingen. Echter, dit wordt voornamelijk toegepast als alleen hechtingen de wond niet kunnen dichten. Huidlijm is gemakkelijk toe te passen en is vrijwel pijnloos. Het resultaat wat betreft een zichtbaar litteken is hetzelfde bij zowel huidlijm als hechtingen. Het aan brengen van huidlijm gebeurt gewoon op de open wond. Deze laag kleeft een aantal dagen de randen van de wond aan elkaar, zodat de wond geneest. Na een aantal dagen laat de lijm vanzelf los.

Voordelen huidlijm

Huidlijm heeft een aantal voordelen in vergelijking met hechtingen:

  • Het sluiten van de wond gaat sneller

  • Huidlijm doet minder pijn

  • Het dier kan geen hechtingen losbijten

  • Verwaarloosbaar risico op loslating of infectie van de wond

  • Makkelijk en snel te gebruiken

  • Geen verdoving nodig

  • Goedkoper dan hechtingen

Soorten huidlijm

Histoacryl

Er zijn diverse soorten huidlijm. De wondlijm die het vaakst voorkomt is Histoacryl. Histoacryl bestaat uit monomeer n-butyl-2-cyanoacrylaat. Binnen 10 seconden polymeriseert dit als het in contact komt met weefselvloeistof. Dit betekent dat kleine moleculen zich samenvoegen tot één lange keten. Hierdoor geneest de hele wond. Deze soort huidlijm heeft vaak een violet kleur, maar is ook in transparante vorm te verkrijgen. Het voordeel van de violet kleur is dat duidelijk te zien is waar de lijm is aangebracht. Dit is handig als onbekenden bijvoorbeeld niet weten dat een dier een wond heeft die aan het genezen is en dat hier voorzichtig mee omgegaan moet worden. Daarentegen is het voordeel van de transparante huidlijm dat het juist niet zichtbaar is voor anderen waar de huidlijm is aangebracht. De transparante huidlijm wordt daarom vooral bij mensen in het gezicht gebruikt. Als een baasje van een dier de voorkeur heeft voor de transparante huidlijm kan deze natuurlijk ook gebruikt worden.

Flexifuze Indermil

Daarnaast is er ook de Flexifuze Indermil. Deze huidlijm bevat Indermil in plaats van Histoacryl. Het is een transparante huidlijm die is ontworpen voor het comfort van de patiënt. Deze lijm heeft nog betere eigenschappen dan de Histoacryl en heeft een goedkopere prijs. De Flexifuze Indermil wordt geleverd met precisie tip en borstel-applicator voor een brede lijmfilm en is ook geschikt voor grotere wonden. Hierdoor kunnen (grotere) wonden bij dieren en wonden in lastigere gebieden nog beter helen.

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen over huidlijm of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact op met jouw rayonmanager of met onze klantenservice via 0570 87 02 95 of info@fvdvoorenveterinair.nl.

Gepubliceerd op: 07 juni | Terug
Bel mij terug
{{error}}