Hittestress bij (huis)dieren

Hittestress bij (huis)dieren

De meeste mensen vinden het fijn dat de temperaturen weer snel oplopen, maar voor dieren en hun eigenaren is dit vaak een stuk minder fijn. Dieren kunnen namelijk niet zo goed zweten als mensen en kunnen daardoor de overmatige warmte niet goed kwijt, wat ernstige gevolgen kan hebben voor het lichaam. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je, met de juiste informatie en oplossingen, kunt doen om hittestress te voorkomen. In dit blog lees je er alles over!

Wat is hittestress?

Hittestress ontstaat wanneer dieren door de hoge temperaturen in combinatie met luchtvochtigheid, niet meer in staat zijn om hun lichaamstemperatuur te regelen. Door een te hoge lichaamstemperatuur kan de werking van het lichaam ontregelt worden en brengt dit in sommige gevallen ernstige gevolgen met zich mee. Het dierenlichaam probeert de warmteafgifte te laten toenemen door een snellere bloedcirculatie. Door oververhitting kunnen dieren last krijgen van hittekramp in de spieren, diarree, braken, verdwaasd rondlopen of kunnen ze zelfs flauwvallen. In het ergste geval komt het dier terecht in een shock en kan er schade aan de organen ontstaan.

Wat te doen bij hittestress

Oververhitting is te herkennen aan een dier wanneer deze een snelle ademhaling heeft, erg heet aanvoelt, lusteloos is en voortdurend fanatiek aan het hijgen is. Bij herkenning van één van deze symptomen is het belangrijk om het dier genoeg schaduw en verkoeling te bieden, dit kan in een koele ruimte of oppervlak zijn. Adviseer jouw klanten om de lichaamstemperatuur geleidelijk omlaag te brengen door voldoende koel water te geven en huisdieren nat te maken met (lauw) water. Huisdieren kunnen ook goed worden gekoeld door het gebruik van verkoelende cold packs. Voorkomen is echter altijd beter dan genezen.

Hittestress voorkomen

Om de bezoekers van jouw kliniek van een juist advies te voorzien tijdens de zomerhitte, is het belangrijk om te weten wat je kunt doen tegen hittestress. Een aantal factoren zullen altijd goed helpen om te zorgen voor genoeg koeling bij dieren. Denk bijvoorbeeld aan genoeg schaduw, veel (koel) water en een goede ventilatie. Het lichaam van een dier koel houden, kan ook eenvoudig met behulp van speciale koelproducten voor elke diersoort. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale koelvesten en koelmatten voor honden, zodat deze altijd een koele plek hebben om te rusten. Het is dan wel van belang dat er niet op het materiaal wordt gekauwd, adviseer de eigenaren om hier goed op te letten! Door huisdieren nooit achter in een hete auto te laten, wandelingen goed te plannen en dieren een koele schuilplaats te bieden, is hittestress al gemakkelijk voorkomen.

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen over hittestress bij huisdieren of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact op met jouw rayonmanager of met onze klantenservice via 0570 87 02 95 of info@fvdvoorenveterinair.nl.

Gepubliceerd op: 12 juli | Terug
Bel mij terug
{{error}}